Myastenia Gravis nedir? Bir fikri olan şimdi bu yazıyı okumaya başlamadan kendine bir özet geçsin bakalım... Ben de anlatmaya başlayayım o zaman!
Myastenia Gravis kaslardaki aşırı zayıflamaya neden olan otoimmün bir sinir-kas hastalığıdır. Bu hastalık ilk olarak 1972 yılında İngiliz Dr. Thomas Willis tarafından tanımlandı. Sözlük terimini tanımlayacak olursak da "çok ciddi kas zayıflığı demektir". Sanırım tanımını karşılayan bir hastalık çünkü bu hastalığa sahip insanlarda ciddi bir şekilde kaslarında zayıflık başlıyor, kişi halsizleşiyor. Hatta 1930’lardan önce yaşamış ve bu hastalığa sahip olsaydınız yatağa bağımlı bir hasta olabilirdiniz ve zamanla solunum zorluğuna neden olan pnömoni (zatürre) nedeniyle ölürdünüz.
Vücudumuzda antikor adında bir savaşçı vardır. Normalde bu antikor yabancı maddelerle savaşır. Bir de vücudumuzda asetilkolin vardır. Bu asetilkolin ise sinirsel uyarılmalardan sorumludur. İşte bu antikor bazen hata yapar ve asetilkolinin algılayıcısına (reseptörüne) zarar verir. Reseptörler zarar görünce ve yok edilince vücutta sinirler ve kaslar arasındaki iletişim engellenir. Sonuç olarak kas güçsüzlüğü ortaya çıkar.
MG ve Kürar Etkisi Benzerliği
Myastenia Gravis kürar etkisine benzetilmiştir. Peki kürar etkisi nedir? Kürar etkisi kaslar üzerindeki sinapslardaki sinirsel akımı engelleyen bir zehirdir. Bu sinirsel akım, asetilkolinesteraz (AChE) adında bir enzimin, asetilkolini yok etmesiyle ve post sinaptik potansiyeli sonlandırmasıyla engellenir. Aslında birileri gelse, AChE’yi devre dışı bıraksa ve asetilkolin tekrar etkin olsa sanki her şey düzelecek gibi değil mi? İşte kürarın antidotu (panzehri) olan fizostigmin adındaki bir ilaç da bunu yapıyor. Dr. Walker kürar ve Mystania Gravis arasındaki bu benzerliği göz önünde bulundurarak fizostigminin MG için de kullanılabileceğini düşündü, laboratuvarlarda çalışmaları yapıldı.
MG Semptomları nelerdir?
Myastenia Gravis’in genel ve en belirgin özelliği aşırı yorugunluktur. Semptomlar dinlenme halindeyken azdır. Ama hastalığın hareket halindeyken verdiği belirtiler konuşma güçlüğü, görme güçlüğü, nefes darlığı, yutma güçlüğü, zayıf ve yorgun hissetme, göz kaslarında zayıflık hissetme gibi sıralanabilir.
Günümüzde bu hastalık için çeşitli ilaçlar olsa da, ciddi ve kişiye oldukça zarar veren bir hastalıktır. Fakat laboratuvar çalışmaları insanlara bir umut niteliğindedir.
Kaynak:
Carlson, Neil R. Foundations of Physiological Psychology, 54
Comments